Σκέψεις για την περίοδο των διακοπών…

•             Η λέξη «διακοπές» προκύπτει από το ρήμα διακόπτω, που σημαίνει κάνω παύση, σταματάω κάτι που κάνω. Οι Perry Hobson & Dietrich (1995) προσπαθώντας να ορίσουν την έννοια «διακοπές», σχολίασαν ότι είναι η πραγματοποίηση ταξιδιών αναψυχής, έξω από το συνηθισμένο περιβάλλον του ατόμου και θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ζωής.

•             Οι διακοπές χρειάζεται να θεωρούνται ως μια ευκαιρία για μικρές και όμορφες στιγμές χαλάρωσης ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς, προσαρμόζοντας τις, πάντα, στις προσωπικές μας ανάγκες. Διακοπές άλλωστε σημαίνει να διακόψουμε για λίγες μέρες τη ρουτίνα μας και να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας.

•             Όταν η καθημερινότητα μας κατακλύζει, οι διακοπές ενδέχεται να μειώσουν τα επίπεδα άγχους, να βελτιώσουν τις πνευματικές ικανότητες, συμβάλλοντας στη καλύτερη νοητική λειτουργία και στην αποφόρτιση από τα προβλήματα. Τα ταξίδια φαίνεται ότι μπορούν να διευρύνουν το νου, να προσφέρουν νέες και διαφορετικές εμπειρίες και να ενισχύσουν τα θετικά συναισθήματα.

•             Η ηλιακή ακτινοβολία (με την αντίστοιχη προστασία) αυξάνει την βιταμίνη D στον οργανισμό μας καθώς και την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία μας βοηθάει να νιώθουμε αισιοδοξία και διάθεση για ζωή, νικώντας συγχρόνως τα συμπτώματα θλίψης και κατάθλιψης.

•             Είναι σημαντικό να υπάρχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για τις διακοπές, αναγνωρίζοντας ότι δεν αναπληρώνουν την κούραση μιας ολόκληρης χρονιάς. Το ρολόι, το κινητό, τα email, η παρακολούθηση επικαιρότητας, τα Social media δεν επιτρέπουν την απαραίτητη απομάκρυνση από την καθημερινότητα. Το μυστικό επίσης είναι να μην περιμένετε να υπεραναπληρώσετε την ξεκούραση σας μέσα σε δέκα μέρες, αλλά να βρίσκετε χρόνο μέσα στη χρονιά.

•             Οι βραχυπρόθεσμες διακοπές αναδύουν περισσότερα θετικά συναισθήματα. Η εναλλαγή των στιγμών χαλάρωσης με την ολιγοήμερη επιστροφή στην πραγματικότητα οξύνει την αντίθεση και οδηγεί τους ανθρώπους να εκτιμούν περισσότερο τον ελεύθερο τους χρόνο. Συγκεκριμένα έρευνες του Πανεπιστήμιου του Tampere στη Φινλανδία και του Nijmegen στην Ολλανδία ανέδειξε ότι οι οκτώ έως έντεκα μέρες διακοπών είναι το ιδανικό χρονικό διάστημα για να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή χαλάρωση και ξεκούραση χωρίς να βαρεθούμε.

•             Τα παιδιά χρειάζεται να ερωτώνται για την άποψη τους και τις επιθυμίες τους σε σχέση με τις διακοπές. Το χαλαρό περιβάλλον των διακοπών άλλωστε είναι η ευκαιρία για κοινές δραστηριότητες, για ανασκοπήσεις αλλά και για προγραμματισμό μελλοντικών πλάνων. 

•             Ας μην περιμένετε μόνο τις διακοπές για να περάσετε όμορφα και να χαλαρώσετε, αλλά να υιοθετήσετε τη νοοτροπία του να φροντίζετε όσο μπορείτε τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας όλο τον χρόνο!

en_GBEnglish