10 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας “Η Ψυχική Υγεία σε έναν Άνισο Κόσμο”

Το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεσμοθέτησαν την 10η Οκτωβρίου ως ημέρα της Ψυχικής Υγείας, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα και ασθένειες.

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα δεδομένα για τη ψυχική νόσο αλλάζουν θεαματικά και οι ανάλογες μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται σταδιακά σ’ όλες τις αναπτυγμένες χώρες, με γνώμονα τις βασικές αρχές που καθορίστηκαν σε σχετική Διακήρυξη του Ο.Η.Ε., δηλαδή, την εξάλειψη των διακρίσεων εξαιτίας της ψυχικής ασθένειας και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών για θεραπεία.

Παρ’ όλα αυτά στην Ελλάδα που εξέρχεται σταδιακά από πολύχρονη οικονομική κρίση και τα πολυεπίπεδα επακόλουθά της καθώς επίσης και από τις συνοδές ψυχοσυναισθηματικές συνέπειες του φόβου και των περιορισμών της SARS COVID 19 πανδημίας, η ψυχική νόσος καθίσταται πρωτεύουσα πρωτεραιότητα και καλείται να επιταχύνει τον βηματισμό της για να συναντήσει τις τρέχουσες προκλήσεις.

Η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ψυχολογίας σε πείσμα των καιρών, ακολουθεί τα ευρωπαικά πρότυπα, προβάλλοντας θέματα σχετικά με την ψυχική υγεία και προάγοντας με αυτό τον τρόπο εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, με μεγάλα ζητούμενα την υιοθέτηση ενός καλύτερου τρόπου ζωής μέσω της προαγωγής ψυχικής υγείας, την ανάπτυξη κατάλληλων υπηρεσιών φροντίδας και την καταπολέμηση των αρνητικών στάσεων απέναντι στους ψυχικά ασθενείς.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν για εμάς τους εμπνευστές και εργαζόμενους στην Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ψυχολογίας την 10η Οκτωβρίου ως μια μέρα ορόσημο των αξιών μας και του σκοπού εργασίας μας.

Ευχόμαστε η μέρα αυτή κάθε χρόνο να παρακινεί όλοένα και περισσότερους συμπολίτες μας στην κουλτούρα αυτή, που η έννοια του ανθρωπισμού προτάσει.

en_GBEnglish