Χριστούγεννα: Η πιο μαγευτική περίοδος του χρόνου

Η περίοδος των Χριστουγέννων κρύβει μια μαγεία, όπου μας «ταξιδεύει» σε παραμυθένιους κόσμους και πλημμυρίζει την καρδιά μας με όνειρα αλλά και πολύ όμορφα συναισθήματα, όπως αγάπης, χαράς και γλυκιάς ανυπομονησίας. Τα Χριστούγεννα σηματοδοτούν μια περίοδο εορτασμού, θετικού κλίματος και επανένωσης με αγαπημένα πρόσωπα. Μεγάλο μέρος των γιορτών έχει να κάνει με τις παραδόσεις που τηρούνται, είτε πρόκειται για έθιμα του τόπου προέλευσής μας είτε για οικογενειακές γιορτινές τελετουργίες. 
Ο στολισμός των σπιτιών και της πόλης, τα Κάλαντα, η ανταλλαγή των δώρων, οι ευχές, η Βασιλόπιτα και το τυχερό φλουρί μεταφέρονται από γενιά σε γενιά ως στάση και τρόπος ζωής, συσφίγγοντας τις σχέσεις των οικογενειών και φίλων. Αναπόσπαστο κομμάτι της εορταστικής περιόδου και το βασικό μέσο έκφρασης των συναισθημάτων αγάπης, γενναιοδωρίας και εκτίμησης είναι τα δώρα, όπου δίνονται για να δυναμώσουν και να θρέψουν οι σχέσεις των ανθρώπων. Μία μελέτη (Dunn et al., 2008) διαπίστωσε ότι το να ξοδεύει κανείς περισσότερο την εορταστική περίοδο από το εισόδημα του για τους άλλους, νιώθει μεγαλύτερη ευτυχία. Παρόλα αυτά, οι Kasser & Kennon Sheldon (2002) υποστηρίζουν, ότι πιο ευχαριστημένοι δηλώνουν όσοι εστιάζουν στην οικογένεια και στην θρησκευτική όψη των Χριστουγέννων παρά στην ανταλλαγή των δώρων.  Χριστούγεννα σημαίνει αναμνήσεις, θαλπωρή, ψυχική ζεστασιά. Σύμφωνα επίσης με έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Family Psychology του American Psychological Association (Family Routines and Rituals May Improve Family Relationships and Health, According to 50-Year Research Review, 2002) και η οποία βασίστηκε σε 32 μελέτες των τελευταίων πενήντα ετών, οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα που ακολουθεί μία οικογένεια έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία και την υγεία των παιδιών, αλλά και στις σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ των μελών μίας οικογένειας. Σύμφωνα με το Romper (https://www.romper.com/parenting/how-christmas-affects-your-kids-brainη) η προσμονή των ημερών αυτών μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα όπως ενθουσιασμό, άγχος, σύγχυση, φόβο ή και ευτυχία ειδικά στα παιδιά. Ακόμη και οι ορμόνες (αύξηση κορτιζόλης) επηρεάζονται την περίοδο των γιορτών και αυτό μπορεί να κάνει τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά, λίγο πιο κουρασμένα και ευέξαπτα από ότι συνήθως.
Η λέξη “Χριστούγεννα” από μόνη της μας οδηγεί υποσυνείδητα σε μια νέα αρχή, σε ένα καινούργιο ξεκίνημα. Είναι η κατάλληλη στιγμή να φροντίσετε τον εαυτό σας, να επενδύσετε στην ψυχική ευεξία σας ώστε να νιώθετε γεμάτοι ενέργεια, χαρά και υγεία. Οφείλετε στον εαυτό μας λίγες στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας ειδικά μέσα σε όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση της πανδημίας. Είναι η στιγμή να σκεφτείτε όλα όσα έχουν σημασία για εσάς, δημιουργώντας, βγαίνοντας από τη ρουτίνα και τη συνήθεια και εξερευνώντας νέα πράγματα που δεν είχατε σκεφτεί στο παρελθόν. Οι φετινές γιορτές μπορούν να γίνουν αξέχαστες και για ευχάριστους λόγους. Η ελπίδα, η αισιοδοξία και η χαρά ας γίνουν οι τρεις μάγοι που θα φωτίζουν τις μέρες των γιορτών σας και όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Βιβλιογραφία:
Dunn, E. W., Aknin, L. B., & Norton, M. I. (2008). Spending money on others promotes happiness. Science, 319, 1687–1688. http://dx.doi.org/ 10.1126/science.1150952


Kasser, Tim & Kennon M. Sheldon, What makes for a merry christmas? Journal of Hapiness Studies 3(2002):313-29

elGreek