ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ
4η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ – ΚΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ!
Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11-12-2023 στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου Μεγάρων, η 4η συνάντηση της ομάδας Γονέων Μεγάρων. Η ομάδα Γονέων Δήμου Μεγάρων συστάθηκε με πρωτοβουλία του Γενικού Διευθυντή της «Ελληνικής Εταιρίας Ελληνικής Ψυχολογίας», κ. Γεώργιου Κούτα και την συνεργασία και στήριξη του Δήμου Μεγαρέων. Είναι μια δραστηριότητα Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας και πρόληψης στα πλαίσια της οικογένειας, όπου από κοινού οι Γονείς με το επιστημονικό προσωπικό της «Ελληνικής Εταιρία Ιατρικής Ψυχολογίας», μοιράζονται γνώσεις, εμπειρία, σκέψεις αλλά και νέους τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών που εμφανίζονται στην καθημερινή ζωή της σύγχρονης Ελληνικής Οικογένειας.
Κατά την διάρκεια της 4ης συνάντησης στο επίκεντρο της προσοχής της ομάδας Γονέων βρέθηκαν οι επερχόμενες γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου έτους. Μέσα από την δημιουργική συνεργασία των μελών της, η ομάδα Γονέων επεξεργάστηκε δικές της αναμνήσεις ως παιδιά όπου τα μέλη της δικής τους πατρικής οικογένειας, αισθάνθηκαν πραγματικά καλά με τον εαυτό τους, αλλά και μεταξύ τους. Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης οι γονείς δούλεψαν για τις φετινές εορτές μέσα από τον δικό τους ρόλο ως άτομα, σύζυγοι και γονείς. Η ομάδα έκλεισε με την κατάθεση ατομικών ευχών τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους οικείους τους και όλους τους ανθρώπους.
Τέλος στους γονείς διανεμήθηκαν φυλλάδιο με τίτλο «Η Οικογένεια για εμάς -ως Ιατρική Εταιρία Ιατρικής Ψυχολογίας – δεν είναι το πρόβλημα , αλλά η λύση», που πρόκειται για την απάντηση του φορέα μας σε άρθρο της τοπικής εφημερίδας:
“Η Οικογένεια για εμάς – ως «Ελληνική Εταιρία Ιατρικής Ψυχολογίας» – δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση σε κάθε τοξικό κοινωνικό φαινόμενο στο οποίο εμπλέκεται ένα παιδί: Εκφοβισμός, παραβατικότητα, χρήση ουσιών, ψυχική ασθένεια, βία (ατομική ή συλλογική – όπως η οπαδική βία) κακοποίηση (σωματική συναισθηματική) κλπ. Ο λόγος είναι ένας: Η οικογένεια αποτελεί την βασική πηγή ζωής για το παιδί. Είναι ο πυρήνας της ύπαρξης του. Η διαμόρφωση λειτουργικών προτύπων, αρχών, συμπεριφοράς και άξιών, στα πλαίσια της οικογένειας, θα βοηθήσει τα παιδιά να συμπεριφέρονται λειτουργικά και έξω από αυτήν. Δηλαδή στο σχολείο, στην νεανική παρέα, στην κοινωνία.
Στην προσπάθεια αυτή εξίσου σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και το σχολείο. Το σχολείο δεν είναι μόνο ένας χώρος μάθησης. Είναι ένας χώρος όπου το παιδί περνάει σχεδόν τον μισό χρόνο της ζωής του κατά την παιδική και εφηβική του ηλικία. Με την έννοια αυτή η διαμόρφωση ενός υγιούς, δημιουργικού, συμπεριληπτικού, γεμάτου γνώση σχολείου, είναι ο δεύτερος σημαντικός πυλώνας για την μείωση της κοινωνικής τοξικότητας στην εφηβική ηλικία. Να προσθέσουμε σε αυτό, την τεράστια σημασία της ίδια της κοινότητας, των ίδιων των ανθρώπων της πόλης, του να είναι δηλαδή ευαίσθητοι και παρόντες σε τέτοιες προσπάθειες. Ιδίως οι δημοκρατικοί πολιτικοί θεσμοί – όπως είναι η Τ.Α, ο Δήμος- μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων. Με την δημιουργία και υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και ψυχοπροφύλαξης, με την δημιουργία μόνιμων υποδομών – όπως η Σχολή Γονέων – θα μπορούμε να παρέμβουμε ώστε οι δείκτες κοινωνικής νοσηρότητας να μειώνονται στην πόλη.”