Πρόγραμμα Προαγωγής Ψυχικής Υγείας και Πρόληψης για Γονείς – 2η Συνάντηση

2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ – ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΒΟΗΘΟΣ

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13/11/20203 στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου Μεγάρων, η 2η συνάντηση της ομάδας Γονέων Μεγάρων.

Η ομάδα Γονέων Δήμου Μεγάρων συστάθηκε με πρωτοβουλία του κου Κούτα Γεώργιου, Γενικό Διευθυντή της «Ελληνικής Εταιρίας Ελληνικής Ψυχολογίας» – η οποία χρηματοδοτεί το πρόγραμμα και παρέχει τα κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για την υλοποίηση της δραστηριότητας αυτής – και την συνεργασία και στήριξη του Δήμου Μεγαρέων.  Είναι  μια δραστηριότητα Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας και πρόληψης στα πλαίσια της οικογένειας, όπου από κοινού οι Γονείς με το επιστημονικό προσωπικό της «Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής Ψυχολογίας»,  μοιράζονται γνώσεις, εμπειρία, σκέψεις αλλά και νέους τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών που εμφανίζονται στην καθημερινή ζωή της σύγχρονης Ελληνικής Οικογένειας.

Κατά την διάρκεια της 2ης συνάντησης στο επίκεντρο της προσοχής της ομάδας Γονιών βρέθηκαν τα έντονα συναισθήματα τα οποία μπορούν να αναδυθούν στις συναλλαγές των μελών της οικογένειας. Με την βοήθεια προσομοίωσης «οικογενειακών στιγμών» και μέσα από ένα «παιχνίδι  ρόλων» τα μέλη τη ομάδας είχαν την δυνατότητα να δουν τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται συγκρούσεις και να αντιληφθούν τις άμεσες αλλά και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της συνέχισης τους. Η ομάδα Γονιών μέσα από μια κοινή προσπάθεια μπόρεσαν να αναστοχαστούν και να δημιουργήσουν νέους πιο λειτουργικούς και πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων γεγονότων.    

Αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλων των συναισθημάτων – και ιδιαίτερα αυτών που θεωρούμε επώδυνα, όπως ο θυμός, η θλίψη, η απογοήτευση κ.ά. –   όπου η ομάδα είχε την δυνατότητα να τα επεξεργαστεί και να τα αξιοποιήσει προς όφελος των σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της.

Τέλος στους γονείς διανεμήθηκε ένα φυλλάδιο με τίτλο «ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ – ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΒΟΗΘΟΣ» το οποίο συνέταξε το επιστημονικό προσωπικό της Ελληνικής εταιρίας – κ. Μανουράς Βαγγέλης Ψυχολόγος και κ. Λαύκα Μαρία Κοινωνική Λειτουργός – υπό την επιστημονική εποπτεία του Προέδρου της «Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής Ψυχολογίας»  – ΜΑ Ιατρικού Ψυχολόγου κ. Κούτα Γιώργου.

elGreek