Άγχος Πανελληνίων

“Φοβάμαι ότι θα αποτύχω”, “Νιώθω ταχυκαρδίες”, “Νιώθω πόνο στο στομάχι”, “Δεν θυμάμαι τίποτα ενώ έχω διαβάσει”, “Αποκλείεται να τα καταφέρω”, είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που μπορεί να έχεις σκεφτεί την περίοδο της προετοιμασίας σου για το απαιτητικό πρόγραμμα των Πανελληνίων.

Το άγχος των Πανελληνίων είναι αναπόφευκτο. Είναι μια ενστικτώδης αντίδραση στον κίνδυνο και συγχρόνως είναι ένας μηχανισμός άμυνας για την προστασία του εαυτού μας. Το ανεξέλεγκτο άγχος όμως, μπορεί να δράσει ανασταλτικά στο αποδοτικό διάβασμα, διότι δημιουργεί δυσκολίες στη συγκέντρωση, στη μνήμη και στην προσοχή, με αποτέλεσμα να σε οδηγήσει ακόμη και να σκέφτεσαι να τα παρατήσεις.

Για να διαχειριστείς τις αρνητικές σκέψεις και τους φόβους σου σκέψου να εισαγάγεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα:

Σωστή διατροφή: Ψάρια, ξηροί καρποί, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά (ειδικά τα τυριά), χυμοί, φρέσκα φρούτα και λαχανικά βοηθάνε στη διατήρηση της σωστής πνευματικής λειτουργίας, στη βελτίωση της διάθεσης και στην αντιμετώπιση του στρες. Απέφυγε τις δίαιτες και τα κορεσμένα λιπαρά και με μέτρο η κατανάλωση καφέ, αφού προκαλεί νευρικότητα και ανησυχία.

Αρκετός ύπνος: Ένας καλός ύπνος 8 ωρών, βελτιώνει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συγκέντρωση και ωφελεί πολύ περισσότερο από το υπερβολικό διάβασμα “της τελευταίας στιγμής” τη νύχτα πριν από την εξέταση. Η σταθερότητα των ωρών του ύπνου εντός του 24ώρου κρίνεται εξίσου σημαντική.

Σωστή προετοιμασία και οργάνωση χρόνου: Προγραμματισμένες επαναλήψεις με συγκροτημένα διαλείμματα στη διάρκεια της μελέτης και μεθοδικότητα.

Ελεύθερος χρόνος: Τον ελεύθερο χρόνο δεν πρέπει να τον νιώθεις ως “χαμένο χρόνο”, αλλά ως ένα τρόπο ενδυνάμωσης της αποτελεσματικότητας της εργασίας σου. Αξιοποίησε λοιπόν τον ελεύθερο σου χρόνο με τέτοιο τρόπο, ώστε να “φορτίσεις τις μπαταρίες σου” κάνοντας πράγματα που σε ξεκουράζουν.

Στάση σώματος: Η κατάλληλη στάση για διάβασμα είναι με τη σπονδυλική στήλη όσο το δυνατόν πιο όρθια.  Η κύρτωση του κεφαλιού προς τα κάτω περιορίζει την αναπνοή, αλλά και την καλή κυκλοφορία του αίματος, οπότε έχει άμεση συνέπεια στην πνευματική διαύγεια.

Σωματική άσκηση: Είναι χρήσιμο περιστασιακά να διακόπτουμε για λίγα λεπτά τη μελέτη για λίγες ασκήσεις και κίνηση, που θα βελτιώσει την οξυγόνωση του εγκεφάλου και την κυκλοφορία του αίματος. Εφόσον αυτό συμβαίνει σε οργανωμένα διαλλείματα, θα προσφέρει εκτόνωση της έντασης, αλλαγή παραστάσεων, αποσυμπίεση του νου, ανατροφοδοτώντας για νέα απορροφητικότητα στην πρόσληψη της γνώσης.

Χαλάρωσε με σωστές αναπνοές: Όταν είσαι αγχωμένος, οι παλμοί και οι αναπνοές σου αυξάνονται. Ενίοτε μπορεί να έχεις εφίδρωση και να νιώθεις ζαλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, ο σωστός έλεγχος της αναπνοής σου μπορεί να χαλαρώσει τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό σου.

Απέφυγε τις αγχώδεις σκέψεις: Η αποφυγή αρνητικών σκέψεων, μπορεί να σε βοηθήσει να σκέφτεσαι καθαρά και να έχεις καλύτερες αντιδράσεις.

Συμμετοχή των γονιών:  Οι γονείς χρειάζεται να είναι σύμμαχοι σου και να μην προβάλλουν τις δικές τους επιθυμίες ή όνειρα. Συζήτησε μαζί τους και ζήτησέ τους την στήριξη που έχεις ανάγκη.

Δεύτερο πλάνο: Είναι βοηθητικό να γνωρίζεις το σύνολο των επιλογών σου. Για παράδειγμα μπορείς να δώσεις κι άλλες εξετάσεις ή να σπουδάσεις στο εξωτερικό ή ότι μπορείς να σπουδάσεις σε ένα ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ενδεχομένως μία επανατοποθέτηση επί του αντικειμένου των σπουδών σου, να μπορούσε να αποβεί μια πολύ καλή εναλλακτική. Σε τελική ανάλυση άλλωστε, μεγαλύτερη σημασία στη ζωή μας έχει να κάνουμε αυτό που μας γεμίζει και μας ευχαριστεί.

Να θυμάσαι το σχολείο κάποτε τελειώνει… μόνο οι αναμνήσεις μένουν !

elGreek